Atât aurul galben, cât și aurul alb sunt cele mai populare metale prețioase, atunci când vorbim despre achiziția unor bijuterii cu diamante.

Dar care sunt diferențele dintre cele două?
Kara Diamond, expertul dumneavoastră în bijuterii, vă invită într-o călătorie în lumea aurului.
Împreună, vom evidenția diferențele dintre aurul alb și aurul galben, astfel încât să luați o decizie înțeleaptă înainte de a achiziționa și de a purta o mică comoară!
imagineimagineimagine

 

Originile aurului

Modul în care se formează aurul este mult mai mult spectaculos, decât misterios. În urma cercetărilor efectuate, oamenii de știință, au ajuns la o concluzie comună: aurul provine din reacțiile de fuziune nucleară ale stelelor, atunci când acestea se află în ultima fază ale vieții. Aurul este prezent în cantități mari în nucleul Pământului. Prezența sa pe crusta Pământului se datorează, în principal, ploilor de meteoriți ce-au avut loc cu aproximativ 3,9-4 miliarde de ani în urmă.
Frumusețea acestui metal se datorează, de cele mai multe ori, rarității sale. Această caracteristică, plus rezistența sa excelentă la coroziune sau oxidare, îl fac un metal nobil.
Aurul este folosit în multiple domenii și utilizări. 70% din producție este pentru realizarea bijuteriilor, iar cel mai mare producător de aur din lume, la momentul actual, este China.

Așadar, una dintre cele mai comune preocupări ale oamenilor este dacă greutatea aurului alb este identică cu cea a aurului galben, aceasta măsurându-se în karate. Raspunsul este, da!

Dacă studiem atent modul în care se produce aurul alb, observăm că este vorba numai de aur galben amestecat cu alte metale. Atât aurul galben, cât și aurul alb folosit pentru bijuterii, se produce în același mod, diferența fiind doar amestecul suplimentar de metale utilizate.
De exemplu, aurul alb are mai mult zinc, în timp ce aurul galben conține mai mult nichel.
Indiferent de ce metale sunt adăugate la aliajul de aur, puritatea sa este măsurată în același mod.
Iar dacă un inel de aur, alb sau galben, este de 18 karate, înseamnă că din maxim 24 de părți, 18 părți sunt aur pur, iar restul compoziției este din alte metale.

imagine

Aurul alb 18K și aurul galben de 18K au aceeași puritate.

Prin ce se diferențiază aurul alb de cel galben?

Amestecul cu zinc și placarea cu rodiu
Aurul, chiar dacă e amestecat cu zinc, își mai păstrează încă nuanța gălbuie. Placarea cu rodiu, un metal alb, este procedeul prin care bijuteria capătă nuanța de alb strălucitor.
Dar ați observat că sunt bijuterii care au o culoare de alb mult mai intensă decât de obice?
Ei bine, în componența aurului din care s-a făurit acea bijuterie se include mai puțin cupru, și se adaugă mai mult argint și paladiu. Aceste metale, împreună cu rodiul, îi conferă aurului alb o durabilitate mai mare și, fiind un metal scump, prețul bijuteriilor din aur alb este mai mare decât nestematele din aur galben.

În funcție de cât de des purtați bijuteriile, aurul alb își poate păstra nuanța inițială, sau, din contră, stratul de rodiu se poate îndepărta, devenind vizibil stratul gălbui. Din fericire, puteți apela mereu la o curățare profesională, restabilindu-se strălucirea micii comori.

Aurul galben este mai bun?
Așa cum am spus, aurul în stare pură este maleabil și nu este posibilă confecționarea bijuteriilor.
Aurul galben, pe care îl purtăm, are în componență 75% aur pur, 12,5% argint și 12,5% cupru.
Lipsindu-i stratul de rodiu, bijuteriile din aur galben sunt expuse mai mult la zgâriere, în funcție de greutatea acestuia.
(cu cât karatul aurului este mai mare, cu atât este mai moale, iar recomandat este purtarea acestuia mai rar).

De ce?

Pentru că atunci când alegeți curățarea bijuteriei, există riscul îndepărtării unui strat din aur.
Din acest motiv, pentru a purta zilnic inelele, colierele și cerceii preferați, este recomandat să apelați la aurul de 14K pentru făurirea acestora.
Iar dacă sunteți o persoană alergică la nichel, se recomandă evitarea bijuteriilor din 10K sau 14K, alegându-se în favoarea acestora aurul de 18K.

 

imagineimagine
Aur alb vs. aur galben: care este mai bun pentru a fi achiziționat?

Atât aurul alb, cât și cel galben, au avantaje și dezavantaje. Din acest motiv, un loc de cinste îl au preferințele și bugetul dumneavoastră.
Dacă bijuteria dumneavoastră are un diamant cu un grad de culoare mai scăzut (cum ar fi K sau L), alegeți aurul galben, astfel încât să nu fie observată diferența mare dintre culoarea diamantului și aurul pe care este încrustat acesta. Dacă optați pentru o bijuterie cu diamantul de culoare albă, atunci ar fi bine să alegeți și aurul alb pentru aceasta.

Pentru a accentua culoarea albă și a oferi un plus de strălucire și durabilitate, bijutierii KARA DIAMOND vă recomandă să aduceți obiectele la rodinat (rodiul este un metal dur din familia platinei, mult mai rezistent decât aurul, având o rezistență 6 pe scala Mohs, în comparație cu aurul care are doar 2.5 duritate pe scala Mohs).

Deasemenea, lipim bijuteriile rupte, le îndreptăm, montăm sau înlocuim pietre prețioase. Recomandăm ca bijuteriile solitaire sau cu pietre mari, să fie verificate periodic, deoarece ghearele care susțin pietrele se slăbesc în timp și astfel adevărata valoare a bijuteriei se pierde. Dacă aveți un inel care vă este mic sau prea mare, îl putem redimensiona la marimea potrivităpentru dvs.

imagineimagine

Cum se marcheaza bijuteriile din aur:

Aur de 9 karate (9k)-marcaj 375
Aur de 10 karate (10k)-marcaj 417
Aur de 12 karate (12k)-marcaj 500
Aur de 14 karate (14k)-marcaj 585
Aur de 18 karate (18k)-marcaj 750
Aur de 20 karate (20k)-marcaj 833
Aur de 22 karate (22k)-marcaj 916
Aur de 24 karate (24k)-marcaj 999