Diamantele ce înnobilează o bijuterie pot avea diferite tăieturi: oval, princess, marquise, pear, emerald, radiant, asscher, cushion, round.
Cel mai popular, însă, este diamantul tăiat în formă rotundă (round cut), reprezentând aproximativ 75% dintre toate nestematele vândute.
Punându-se tot mai des întrebarea „
de ce diamantele rotunde sunt mai scumpe, decât diamantele tăiate în alte forme?” , Kara Diamond este alături de dumneavoastră pentru a vă oferi un răspuns clar, corect și vom face o trecere în revistă a punctelor cheie ce determină acest fenomen.

Datorită mecanismului tăieturii sale, forma rotundă a diamantelor este, în general, superioară celorlalte forme și, respectiv, mai scumpă. Un diamant rotund tipic (de exemplu, 1.00 carate, culoare F, claritate VS2) poate costa cu 25-35% mai mult decât un diamant ce are oricare altă formă.
Sunt două motive principale ce determină acest lucru:

Cererea de bijuterii cu diamante rotunde este foarte ridicată, iar oferta este relativ scăzută;

Pierzându-se o mare cantitate de piatră brută în momentul tăierii, costul fiecărui carat al diamantului este mai mare.

Mic istoric

Popularitatea diamantelor rotunde a luat amploare în anul 1919, odată cu publicarea tezei lui
Marcel Tolkowsky, intitulată Diamond Design în care prezintă un studiu al reflexiei și refracției luminii în diamant. Tolkowsky a descris proporțiile ideale ale unui diamant tăiat rotund pentru a maximiza întoarcerea (sau strălucirea) luminii și dispersia acesteia. Specificațiile inițiale ale lui Tolkowsky au fost modificate în timp, deoarece au fost perfecționate mecanismele și modalitățile de tăiere a diamantelor. Aceste progrese teoretice, precum și progresele tehnologice (cum ar fi utilizarea laserelor pentru tăierea pietrelor prețioase), au fost adoptate de producătorii de diamante, pentru a produce tăietura rotundă perfectă și incredibil de strălucitoare.

Evaluarea cu ochiul liber a culorii diamantelor tăiate rotund este subiectivă. Uneori, unii clienți preferă culorile mai calde ale diamantelor, G-H, decât diamantele ce au culoarea D sau F. De fapt, cea mai mare parte a prețului premium asociat cu diamante rotunde, la capătul superior al scării de culori, este determinată de cerere și ofertă, iar clienții care doresc gradele de culoare D-F pentru diamante și sunt dispuși să investească o sumă mare de bani pentru a le obține, sunt conștienți că doar experții pot oferi nestematele la aceste caracteristici. Oricare nu ar fi preferințele clienților, diferențele reale de culoare ale diamantelor sunt greu de perceput cu ochiul liber.
La Kara Diamond aveți parte de o consiliere de la expertul brand-ului, Dl. Huseyin Karabacak, pentru a afla cu exactitate culoarea și valoarea diamantului.
De exemplu, într-un diamant tăiat în formă ovală și care are culoarea J, se pot observa mici incluziuni, în timp ce un diamant rotund ce are culoarea J va avea un aspect strălucitor, fără incluziuni vizibile cu ochiul liber. Acest lucru este datorat strălucirii diamantelor rotunde și faptului că imperfecțiunile sunt ascunse într-un mod ideal.

Tabelul de mai jos servește drept îndrumare generală pentru evaluarea tăierii unui diamant în formă rotundă, acești factori fiind aprobați de GIA (Gemological Institute of America).

  Extrem de alb Alb Aproape alb Puține urme de alb Urme ușoare de culoare
 .50 ct D-G H-I J-K L-M >M
.51-1.00 ct D-G H-I J-K L-M >M
1.00-2.00 ct D-F G-H I-J K-L >L
>2.00 ct D-F G H I-J >J

 Ca și în cazul culorii, GIA oferă un ajutor excelent de determinare a clarității diamantului tăiat rotund, clasificând într-un tabel caracteristicile generale de evaluare, în funcție de caratajul diamantului.

  Fără incluziuni Incluziuni foarte greu de observat cu lupa de 10x Incluziunile se pot vedea cu lupa de 10x Ușoare incluziuni Incluziunile se pot vedea cu ochiul liber
 .50 ct LC-VS1 VS1-VS2 SI1 SI1-P1 >P2
.51-1.00 ct LC-VVS2 VS1-SI1 SI1 P1-P1 >P2
1.00-2.00 ct LC-VVS1 VS1-VS2 SI1-SI2 P1 >P1
>2.00 ct LC-VVS1 VS1-VS2 SI1-SI2 SI2-P2 >SI2

 

La Kara Diamond, unicul showroom privat de diamante din România, veți descoperi frumusețea bijuteriilor cu diamante în diferite monturi și diferite forme.
Colecția impresionantă de inele, brățări, coliere și cercei împodobiți cu diamante rotunde vă este prezentată într-un cadru exclusivist, într-o ambianță discretă. Suntem siguri că aceste comori își pun amprenta asupra stilului dumneavoastră și vă definesc personalitatea într-un mod ideal.

Inele solitaire cu diamant rotund

imagineimagine

Brățări cu diamant rotund

imagine

Cercei cu diamante rotunde

imagineimagine