Care este primul lucru la care v-ați gândit atunci când ați auzit de această piatră prețioasă?
Pentru majoritatea, este legendarul film
Titanic!
Vă mai amintiți de frumosul colier din aur alb împodobit cu un safir care atrăgea toate privirile ?
Suntem siguri că fetele, în mod special, își amintesc modul în care invitații o priveau pe Rose cum dansa și continuă să-și dorească un "Jack" ca să schițeze un portret cu inegalabilul colier!

imagine

Piatră prețioasă din familia corindonului și cu duritatea 9 pe scara lui Mohs, safirul păstrează în nuanțele sale de albastru (de la albastru indigo la albastru deschis, aproape alb) multe lucruri interesante și mistere care, încă, nu au fost elucidate!
Formând cristale prismatice, romboedrice, bipiramidale sau tabulare, care pot avea un aspect granular sau dimensiuni destul de mari, safirul se găsește în rocile metamorfice, vulcanice, și în aluviuni, iar locul de proveniență este Sri Lanka.
Există o mulțime de puteri asociate cu această piatră prețioasă.
Din punct de vedere astrologic, se spune că acest nestemat este purtat doar de oamenii cu energie puternică a planetei Saturn, sporind energia pozitivă și încrederea acestora.
Este, de asemenea, piatra oficială a oamenilor născuți în luna septembrie, adoptată de
Asociația Națională a Bijutierilor Americani.
S-ar putea numi superstiție, dar este o convingere din popor că safirul are puteri mistice, protejează de puterile rele pe cei care îl poartă și vindecă bolile oculare.

Suntem siguri că v-am atras atenția și v-am făcut curioși. Astfel, în acest articol, echipa Kara Diamond își propune o trecere în revistă a celor mai interesante curiozități despre safir.
imagine
Să pătrundem puțin în legendele safirului...
Numele de safir, care are traducerea de „piatra albastra”, provine din limba greacă „sappheiros”, limba latina „sapphirus” sau sanscrita „sanipryam”.
Când se oferea drept cadou un
safir în antichitate, acesta însemna cinstea, puritatea si loialitatea. Tot în acea perioadă, grecii îl purtau pentru atragerea înțelepciunii, fiind considerat piatra Regelui Soare Apollo, atunci când doreau raspunsurile Oracolului din Delphi.
Cu toate acestea, cea mai cunoscută legendă a
safirului este una persană, care zicea că Mama Pamant se sprijină pe un safir albastru de dimensiuni gigantice, iar reflexiile date de această piatră explică culoarea cerului dintr-o zi senină.

 • Conform descoperirilor recente, o altă piatră albastră numită Lapis Lazuli avea denumirea de safir în vechile scrieri, iar în Biblie, unde se povestește despre safir, se are în vedere, de fapt, despre Lapis Lazuli.
 • Safirul este a doua piatră prețioasă naturală după diamant. Singurul element natural care poate zgâria un safir este un diamant.
 • Este imposibil să nu ne gândim la Regina Maria atunci când auzim de această piatră prețioasă. În 1921, Regina a primit în dar cel mai mare safir cunoscut în acea perioadă, montat pe un colier din aur cu diamante, cu greutatea de 479 carate.
 • Deoarece este considerat un simbol al nobilimii și al credinței, până la sfârșitul secolului al XVII-lea, safirele puteau fi purtate doar de regi și de marii preoți. Oricine altcineva care purta această piatră, era sever pedepsit.
 • Și dacă tot vorbim de credință, Biserica Catolică așează safirul la loc de cinste. Astfel, în momentul în care este ales un nou Papa, acestuia i se oferă un inel cu safir, reprezentând legământul său cu Biserica. Gregory al XV spunea că safirul este soția Papei, pe care nu trebuie niciodată să o abandoneze.
 • Datorită oxidului de metal din interior, safirul poate avea nu doar nuanța de albastru, ci vine într-un curcubeu de culori : galben, roz, portocaliu, verde, roșu, mov sau alb.
 • Cel mai rar și scump safir este numit "padparadscha", ceea ce înseamnă floare de lotus în singaleză. Prin ce e atât de deosebit ? Anume pentru faptul că are simultan nuanțe de roz și portocaliu.
 • Această nestemată este, de asemenea, considerată un antidepresiv, un ajutor pentru telepatie și pentru hipnoză.
 • Puterile de safir includ iluminarea spirituală și pacea interioară.
 • Cel mai renumit inel de logodnă, ce avea un safir încrustat în el, a fost oferit prințesei de Diana de către prințul Charles (acum purtat de Kate Middleton) și a costat 28.000 de lire sterline.
 • Cele trei linii care se interesecteaza pe Safirul Stea reprezinta speranța, credința și destinul, iar în învățăturile germane se consideră o piatră a victoriei.

Indiferent de culoare, mărime sau legendă, safirul vorbește despre o poveste în care se încununează nemurirea și dragostea cu înțelepciunea și fidelitatea.